Biografie

Bram Kortekaas (1989) studeerde compositie bij Willem Jeths en Wim Henderickx aan het Conservatorium van Amsterdam en politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Kopenhagen. 

 

Verschillende van zijn composities zijn geïnspireerd door politieke of historische gebeurtenissen. In Notenkraker's notulen, een werk voor sopraan en orkest op tekst van Lex Bohlmeijer in opdracht van het Koninklijk Concertgebouworkest, brengt hij de notulen van het enerverende debat uit 1970 tussen de Aktie Notenkraker en het Concertgebouworkest tot leven. Dit werk werd in 2022 uitgebracht op de cd Horizon 10.

 

Zijn eerste werk voor koor en orkest Voetnoten bij de menselijke komedie schreef hij in opdracht van de NTR ZaterdagMatinee. Deze compositie is gebaseerd op de dagelijkse columns die Arnon Grunberg jarenlang schreef voor de Volkskrant. Dit werk ging in première met het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van Karel Mark Chichon in oktober 2017 en werd in het seizoen 2019-2020 hernomen met hetzelfde koor, het Residentie Orkest en dirigent Nicholas Collon.

 

Kortekaas heeft meer dan tien werken voor orkest op zijn naam staan die worden gekenmerkt door het beeldende karakter en de aandacht voor orkestratie. Hij won de eerste prijs in de Euregio Jeugdorkest Compositiewedstrijd 2015 met de compositie The Pillars of Creation, geïnspireerd op de gelijknamige iconische foto van de Hubbletelescoop. De compositie The Dreamcatcher, geschreven in opdracht van het Nederlands Studenten Orkest, was een van de twee Nederlandse inzendingen bij The International Rostrum of Composers 2018.

Zijn meest recente werk voor orkest is L'Élue, een prelude bij Stravinsky's Le Sacre du Printemps, geschreven voor het Nationaal Jeugdorkest in opdracht van het AVROTROS Vrijdagconcert.

 

Raas en de basketbal, een muzikaal avonturenverhaal op een tekst van Jibbe Willems, is gepubliceerd als podcast bij KRO-NCRV en NPO Zapp in 2021. Na het verdwijnen van de lockdowns heeft het werk in 2022 de weg naar de theaters gevonden, met verdere voorstellingen gepland in 2023.

  

Zijn muziek is onder andere uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouworkest, het Groot Omroepkoor, het Residentie Orkest, het Nederlands Kamerorkest en het Radio Filharmonisch Orkest. Kortekaas werkte samen met musici zoals Nicholas Collon, Antony Hermus, Thomas Zehetmair, Bas Wiegers en Katharine Dain.

Zijn composities worden uitgegeven bij Donemus.

 

Bram Kortekaas is sinds mei 2022 bestuurslid van Nieuw Geneco, het genootschap van Nederlandse componisten. 

Foto: Malou Kranen
Foto: Malou Kranen