Biografie

Bram Kortekaas werd in 1989 in Amsterdam geboren. Naast kamermuziekwerken heeft hij meer dan tien werken voor orkest op zijn naam staan worden gekenmerkt door het beeldende karakter en de aandacht voor orkestratie.

 

Hij won de eerste prijs in de Euregio Jeugdorkest Compositiewedstrijd 2015 met de compositie The Pillars of Creation, geïnspireerd op de gelijknamige iconische foto van de Hubbletelescoop. De compositie The Dreamcatcher, geschreven in opdracht van het Nederlands Studenten Orkest, was een van de twee Nederlandse inzendingen bij The International Rostrum of Composers 2018.

 

Verschillende van zijn composities zijn geïnspireerd door politieke of historische gebeurtenissen. In Notenkraker's notulen, een werk voor sopraan en orkest op tekst van Lex Bohlmeijer in opdracht van het Koninklijk Concertgebouworkest, brengt hij de notulen van het enerverende debat uit 1970 tussen de Aktie Notenkraker en het Concertgebouworkest tot leven. Dit werk werd in 2022 uitgebracht op de cd Horizon 10.

 

Zijn eerste werk voor koor en orkest Voetnoten bij de menselijke komedie schreef hij in opdracht van de NTR ZaterdagMatinee. Deze compositie is gebaseerd op de dagelijkse columns die Arnon Grunberg jarenlang schreef voor de Volkskrant.

 

Zijn muziek is onder andere uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouworkest, het Groot Omroepkoor, het Residentie Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest. Kortekaas werkte samen met musici zoals Nicholas Collon, Antony Hermus, Bas Wiegers en Katharine Dain.

Zijn composities worden uitgegeven bij Donemus.

 

Bram Kortekaas is sinds mei 2022 bestuurslid van Nieuw Geneco, het genootschap van Nederlandse componisten.

 

Foto: Malou Kranen
Foto: Malou Kranen