Cosmic Cliffs

Over de compositie

 

In 2015 schreef ik de compositie The Pillars of Creation, een werk dat geïnspireerd was op de gelijknamige afbeelding van de Hubble Space Telescope. In 2022 publiceerde NASA de eerste beelden van de recent gelanceerde James Webb Space Telescope. Daarbij zat ook een afbeelding van de Cosmic Cliffs: een kosmisch landschap met ‘bergen’ en ‘valleien’ aan de rand van de Carina Nevel, de geboorteplek van nieuwe sterren.

 

De nieuwe afbeelding inspireerde mij tot het maken van deze nieuwe compositie. Tijdens het schrijven stelde ik mij een bezoek van de Voyager 1 ruimtesonde voor aan de Cosmic Cliffs. In mijn verbeelding speelt de sonde de ‘Voyager Golden Record’ af, een LP met daarop muziek en geluiden van de planeet Aarde die zich aan boord bevindt. Op de LP staat het Georgische koorwerk ‘Chakrulo’. Het idee van een kosmisch concert met de oneindige ruimte als concertzaal, maar mogelijk de afwezigheid van publiek in het heelal, vind ik niet alleen een prikkelende gedachte, maar ook een mooie brug naar het programma van NKO met daarin verschillende werken die op een symfonische manier koormuziek behandelen.

 

De compositie verweeft verschillende emoties en impressies met elkaar, zoals het ontzag voor de schoonheid van de ruimte, de niet te bevatten grootte van de Cosmic Cliffs met zijn pieken van zeven lichtjaar hoog, de leegheid van de ruimte en de eenzame reis van de Voyager 1 en zijn muziek.meer 

Details

 

Compositiejaar:

2022

 

Lengte:

8'00" 

 

Bezetting:

kamerorkest (2222-2200 timp, str)

 

Uitgever: 

Donemus

 

Uitvoerenden: 

Nederlands Kamerorkest

14, 15 en 17 oktober 2022

 

In opdracht van:

Nederlands Kamerorkest