Over Bram

Bram Kortekaas (Amsterdam, 1989) studeerde compositie bij Willem Jeths en Wim Henderickx aan het Conservatorium van Amsterdam, en politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Kopenhagen. 

 

Verschillende van zijn composities zijn geïnspireerd door zijn achtergrond als politicoloog. Zo zette hij in Voetnoten bij de menselijke komedie: Mijmeringen van Arnon Grunberg, in opdracht van de NTR ZaterdagMatinee, de columns van Arnon Grunberg uit de Volkskrant op muziek. Dit nieuwe werk werd in oktober 2017 in première gebracht door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van Karel Mark Chichon.

 

Eerder in 2017 schreef hij in opdracht van het Koninklijk Concertgebouworkest Leonard Bernstein, Security Matter – C, een werk voor blaaskwintet en zangeres Carina Vinke op teksten uit Bernsteins FBI-dossier.

 

Voor hetzelfde orkest schreef hij Notenkraker's notulen, een werk voor sopraan en orkest op tekst van Lex Bohlmeijer, geinspireerd op het debat uit 1970 tussen de Aktie Notenkraker en het Concertgebouworkest. Deze compositie gaat op 6 december 2020 online in première op de website van het Concertgebouworkest.

 

Premières bij het Holland Festival en het Nationaal Jeugdorkest zijn tot nader order uitgesteld in verband met de Coronapandemie.

De orkestrale muziek van Kortekaas wordt gekenmerkt door het beeldende karakter en de aandacht voor orkestratie. Hij won de eerste prijs in de Euregio Jeugdorkest Compositiewedstrijd 2015 met de compositie The Pillars of Creation, geïnspireerd op de gelijknamige iconische foto van de Hubbletelescoop. De compositie The Dreamcatcher, geschreven in opdracht van het Nederlands Studenten Orkest, was een van de twee Nederlandse inzendingen bij The International Rostrum of Composers 2018.

 

Andere orkestwerken schreef hij in opdracht van het Noordhollands Jeugdorkest, het Ricciotti Ensemble, het VU-Orkest en het Nederlands Studenten Kamerorkest (Nesko). Foreign Body, geschreven voor het VU-Orkest, stond in 2014 op de lessenaar tijdens de Järvi International Academy for Conductors, waar aanstormende talenten les krijgen van de gerenommeerde dirigenten Neeme Järvi, Paavo Järvi en Leonid Grin.

 

Daarnaast schreef Kortekaas kamermuziekwerken in opdracht van onder andere het Van Amsterdam Duo, het Canja Ensemble, het Borealis Trio, CvA Percussion en Marcel Worms. Zijn bijdrage aan het Bluesproject van Worms werd in 2011 op CD uitgebracht bij het label Zefir. Tevens schreef hij de muziek bij Nederland ruimt op, een protestfilm tegen de bezuinigingen op kunst en cultuur, die zich in korte tijd ontpopte tot een Youtube-hit. De film werd ook vertoond in de uitzending Nederland schreeuwt om cultuur op Nederland 2.

 

Foto: Malou Kranen
Foto: Malou Kranen

Kortekaas’ muziek stond onder andere op het programma van het Silk Road International Arts Festival (China), International Festival Music of the Great Hermitage (Rusland), Järvi International Academy for Conductors (Estland), TROMP Percussion Eindhoven, November Music, de Uitmarkt, het Grachtenfestival, het Composers Festival Amsterdam, het Emmy Verhey Festival en het Aberdeen International Youth Festival (Schotland).

 

Bram Kortekaas is ook als dirigent actief. Tijdens zijn verblijf in Kopenhagen was hij dirigent van SymfUni, het symfonieorkest van de Universiteit van Kopenhagen en het Symfoniorkestret Plenum. Hij volgde directielessen bij Daan Admiraal.