Over Bram

Bram Kortekaas (Amsterdam, 1989) studeerde compositie bij Willem Jeths en Wim Henderickx aan het Conservatorium van Amsterdam, en politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Kopenhagen. Kortekaas heeft een voorliefde voor symfonische muziek. In de afgelopen jaren schreef hij orkestwerken voor het Noordhollands Jeugdorkest, het Ricciotti Ensemble, het VU-Orkest en het Nederlands Studenten Kamerorkest (Nesko). Momenteel werkt hij aan Voetnoten bij de menselijke komedie: Mijmeringen van Arnon Grunberg, in opdracht van de NTR ZaterdagMatinee, op teksten van Arnon Grunberg. Het nieuwe werk wordt op 14 oktober 2017 in première gebracht door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van Karel Mark Chichon.

 

Kortekaas won de eerste prijs in de Euregio Jeugdorkest Compositiewedstrijd 2015. Het winnend werk The Pillars of Creation is in april en mei 2016 uitgevoerd in Nederland en België.

 

Foreign Body, geschreven in opdracht van het VU-Orkest, stond in 2014 op de lessenaar tijdens de Järvi International Academy for Conductors, waar aanstormende talenten les krijgen van de gerenommeerde dirigenten Neeme Järvi, Paavo Järvi en Leonid Grin.

 

 

In opdracht van het Koninklijk Concertgebouworkest schreef hij een kamermuziekwerk voor blaaskwintet en zangeres Carina Vinke. Leonard Bernstein, Security Matter – C is gebaseerd op Bernsteins FBI-dossier en wordt ten gehore gebracht rond het East Side/West Side programma van het Koninklijk Concertgebouworkest in februari 2017. Daarnaast schreef Kortekaas kamermuziekwerken in opdracht van onder andere het Van Amsterdam Duo, het Canja Ensemble, het Borealis Trio, CvA Percussion en Marcel Worms. Zijn bijdrage aan het Bluesproject van Worms werd in 2011 op CD uitgebracht bij het label Zefir. Tevens schreef hij de muziek bij Nederland ruimt op, een protestfilm tegen de bezuinigingen op kunst en cultuur, die zich in korte tijd ontpopte tot een Youtube-hit. De film werd ook vertoond in de uitzending Nederland schreeuwt om cultuur op Nederland 2.

 

Kortekaas’ muziek stond onder andere op het programma van het Silk Road International Arts Festival (China), International Festival Music of the Great Hermitage (Rusland), Järvi International Academy for Conductors (Estland), TROMP Percussion Eindhoven, November Music, de Uitmarkt, het Grachtenfestival, het Composers Festival Amsterdam, het Emmy Verhey Festival en het Aberdeen International Youth Festival (Schotland).

De laatste tijd is Bram Kortekaas ook als dirigent actief. Hij is vanaf september 2016 de dirigent van het nieuw opgerichte orkest Plenum in Kopenhagen en per 1 mei 2017 dirigent van het studentenorkest van de Universiteit van Kopenhagen. Hij volgde directielessen bij Daan Admiraal.